Wat is het verschil tussen fiscale winst en commerciële winst?

  • Auteur:

    Als mede-eigenaar van Onderneming.nl weet Gabriel Baysoy alles te vertellen over het starten van een bedrijf en alles wat daarbij komt kijken. Gabriel is op jonge leeftijd begonnen met zijn eerste onderneming. Door zijn achtergrond en persoonlijke ervaringen voelt hij zich sterk verbonden met de financiële markt. In het verleden heeft hij verschillende succesvolle bedrijven opgezet en deelt hij deze kennis graag met de bezoekers van Onderneming.nl. In 2021 heeft Gabriel Theconcept.bar opgericht met als missie: het creëren van succesvolle concepten om het leven van mensen positief te beïnvloeden.

  • Laatst bijgewerkt: 15 november 2022
  • Leestijd: 2 minuten
bedrijfswinst

Bij het openen van een eigen bedrijf, zijn de begrippen fiscale- en commerciële winst waarschijnlijk al eens voorbij gekomen. Hoewel veel mensen denken dat deze winsten hetzelfde zijn, is dit niet het geval. Hieronder worden de verschillen tussen fiscale- en commerciële winst uitgelegd.

Wat is commerciële winst/ bedrijfswinst?

De commerciële winst is de winst die een ondernemer maakt. Het is het verschil tussen de omzet en de kosten. De commerciële winst is dus het de winst de winst die wordt berekend voordat er fiscale aftrekken en vrijstellingen worden gedaan bij het invullen van de aangifte. 

De reden dat veel ondernemers het hebben over de commerciële winst, is dat het het belangrijkst is voor een bedrijf. Op basis van deze winst kunnen namelijk analyses worden gemaakt over de situatie van een bedrijf en hiermee wordt inzicht gecreëerd in de financiële situatie en op basis hiervan kunnen toekomstplannen worden gemaakt.

Hoewel veel ondernemers in het begin het vaak moeilijk vinden om de commerciële winst te berekenen, is het met behulp van een boekhoudprogramma zeer eenvoudig. Zo kunnen er diepere analyses gemaakt worden als er gekozen wordt voor een boekhoudprogramma en kan er gezien worden wat voor effect bepaalde kosten op de commerciële winst hebben. Ook zijn er een aantal gratis boekhoudprogramma’s die dit kunnen berekenen.

Boekhoudprogramma vergelijken?

Op zoek naar de mogelijkheden om efficiënter te werken door middel van een boekhoudprogramma? Vergelijk alle pakketten.

Vergelijk zelf
illustratie boekhouding

Wat is fiscale winst?

De fiscale winst is het bedrag op waarop de fiscus de belasting (inkomstenbelasting en zorgverzekeringswet) berekend. Dit is daarom dan ook de winst wordt aangegeven aan de Belastingdienst bij het doen van de aangifte. Bij het invullen van de fiscale winst kan een ondernemer verschillende aftrekken gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigheid aftrek of de startersaftrek. Hierdoor is de fiscale winst nooit hetzelfde als de commerciële winst. 

Verschil fiscale winst en commerciële winst

In onderstaande tabel worden de verschillen nog eens op een rijtje gezet.

Fiscale winstCommerciële winst
 Winst waarop de fiscus de belastingen zal berekenenWinst die een bedrijf in een jaar maakt
Kan negatief zijnBelangrijker dan fiscale winst
Niet terug te vinden in de winst- en verliesrekeningen van het boekhoudprogrammaTerug te vinden in de winst- en verliesrekeningen van het boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *