Wat verandert er voor ondernemers in 2024?

  • Auteur:

    Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een hbo bachelor in de Nederlandse taal.

  • Laatst bijgewerkt: 3 juli 2024
  • Leestijd: 4 minuten
2024 veranderingen voor ondernemers

Het nieuwe jaar belooft een pittig jaar te worden voor ondernemers. Er worden een aantal aftrekposten uitgekleed waardoor ondernemers minder gebruik kunnen maken van de fiscale voordelen die het afgelopen jaar nog wel golden. Al met al resulteert dit in een aantal lastenverzwaringen. In dit overzicht zetten we de belangrijkste veranderingen voor ondernemers in 2024 op een rij.

Veranderingen voor ondernemers in 2024

Geen indexatie voor startersaftrek

Ondernemers die net starten en aan dezelfde criteria voldoen voor de zelfstandigenaftrek, hebben recht op startersaftrek. Zij mogen maximaal drie keer in de eerste vijf jaar van hun onderneming €2.123 van hun winst aftrekken. Dit bedrag wordt in 2024 niet geïndexeerd, het bedrag blijft dus hetzelfde en zal niet meestijgen met de inflatie.

Zelfstandigenaftrek daalt

Wie eenmansbedrijf als rechtsvorm heeft en per jaar voldoet aan het urencriterium van 1225 uur per jaar, komt in aanmerking voor zelfstandigenaftrek. Zij mogen een bepaald bedrag aftrekken van de winst. Dit bedrag daalt in 2024 met €1.280 naar €3.750.

Je zakelijke- en privérekening gescheiden houden?

Als je start met ondernemen is een zakelijke rekening belangrijk. Knab Zakelijk biedt 1 zakelijk pakket aan met een aantal inbegrepen producten en diensten. Iedere zakelijke klant kan een onbeperkt aantal zakelijke rekeningen openen en hernoemen. Zo kan er op eenvoudige wijze structuur worden aangebracht voor budgetten.

Probeer nu
knab logo

Mkb-winstvrijstelling omlaag

Met de mkb-winstvrijstelling krijgen – voornamelijk kleinere ondernemers – een gedeeltelijke belastingvrijstelling op hun winst. Dit percentage daalt in 2024 van 14% naar 13,31%.

Winstaftrek doormiddel van EIA daalt met 5%

Met de energie-investeringsaftrek (EIA) kunnen ondernemers nieuwe energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van hun winst. Daar bovenop mocht men in 2023 nog eens 45% van het investeringsbedrag extra aftrekken, dit wordt in 2024 verlaagd naar 40%.

Onbelaste reiskostenvergoeding stijgt

In 2024 stijgt de onbelaste reiskostenvergoeding naar €0,23 per kilometer. Dit is €0,02 meer dan vorig jaar. De vergoeding geldt overigens voor ieder type eigen vervoer, dus ook voor de fiets of het openbaar vervoer. Indien je met het openbaar vervoer reist, kun je er ook voor kiezen om de daadwerkelijke kosten van de winst af te trekken.

Je kilometers overzichtelijk registreren voor een reiskostenvergoeding?

Als je ondernemer bent is een goede boekhouding belangrijk om je administratie op orde te houden. Profiteer nu van een speciale actie van e-Boekhouden.nl speciaal voor startende ondernemers: 15 maanden lang gratis het boekhoudprogramma uitproberen.

Claim nu jouw 15 maanden gratis
e boekhouden logo

Betalingskorting voorlopige aanslag inkomstenbelasting verdwijnt

Ondernemers konden er tot 2024 voor kiezen om hun voorlopige aanslag inkomstenbelasting in één keer te betalen en daar korting voor te krijgen. Dat voordeel verdwijnt, het maakt dus niet meer uit of je de voorlopige aanslag in één keer, of in termijnen betaalt.

Twee tarieven voor box 2 inkomstenbelasting

Voor partners in een vennootschap of directeur-grootaandeelhouders met een aanmerkelijk belang, óf als je dividend uitkeert aan aandeelhouders, gaan er twee tarieven voor box 2 inkomstenbelasting gelden. In 2023 gold er één tarief van 26,9%, nu geldt er een basistarief van 24,5% voor inkomsten tot €67.000 en een hoog tarief van 33% voor inkomsten daarboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *