Rabobank Factuur Financiering

rabobank factuur financiering
  • Auteur:

    Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

  • Laatst bijgewerkt: 24 april 2024
  • Leestijd: 6 minuten

Als ondernemer moet je soms lang wachten op de betaling van een openstaande factuur. Factuur Financiering van Rabobank biedt dan een oplossing. De bank voorfinanciert jouw factuur binnen 24 uur en jij betaalt de lening terug zodra de klant aan jou heeft betaald. Op deze pagina lees je hoe Factuur Financiering werkt en wanneer je in aanmerking komt.

1
logo rabobank
v.a. 1,2% Per factuur
Bekijken

Hoe werkt Factuur Financiering?

Factuur Financiering is een product van Rabobank waarmee jouw openstaande facturen binnen 24 uur door de bank worden voorgeschoten. Je stuurt de factuur naar Rabobank via de digitale leenstraat. Binnen enkele minuten heb je duidelijkheid of je gefinancierd kan worden, waarna de bank het bedrag binnen 24 uur aan je voorschiet. Je betaalt hiervoor een percentage van het factuurbedrag, inclusief btw. Dit percentage ligt tussen de 1,2% en 3,5%, afhankelijk van de betalingstermijn die je hanteert. Het rentebedrag wordt door Rabobank van het bedrag afgetrokken en jij betaalt de lening terug zodra de klant aan jou heeft betaald.

Door je facturen vooruit te laten betalen door Rabobank, hoef je niet meer te wachten op betalingen van je debiteuren. Op deze manier zorg je voor een constante cashflow, waardoor je niet krap bij kas komt te zitten op momenten dat debiteuren later zijn met hun betalingen. Dit is vooral handig als je veel werkt met facturen met een lange betalingstermijn.

Debiteuren zijn klanten die nog moeten betalen

Factuur Financiering lijkt op factoring. Bij factoring neemt een factoringbedrijf je debiteurenbeheer over. Zij betalen de factuur meteen aan je uit en ontvangen het geld van jouw debiteur zodra deze jouw factuur betaalt. Rabobank doet dit anders; de bank heeft geen contact met jouw debiteur. In plaats daarvan leent Rabobank het geld aan jou, waarna jij het geld aan de bank terugbetaalt zodra de debiteur heeft betaald. Factuur Financiering kan daarom worden gezien als een combinatie tussen een zakelijke lening en factoring.

Voorwaarden Factuur Financiering aanvragen

Wie geïnteresseerd is in Factuur Financiering van Rabobank kan dit aanvragen indien er wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

Factoring aanvragen kan alleen online als je beschikt over een KvK-nummer. Als je dit niet hebt, dien je contact op te nemen met Rabobank voor de mogelijkheden.

Voorwaarden voor facturen

Niet iedere factuur komt in aanmerking voor factoring. Rabobank financiert alleen facturen die voldoen aan de volgende voorwaarden:

Goed om te weten: Rabobank financiert ook deelfacturen.

Factuur Financiering aanvragen

Je kan Factuur Financiering eenvoudig binnen 5 minuten aanvragen op de website van Rabobank. Daar start je met het invullen van je KvK-nummer of bedrijfsnaam. Daarna vul je enkele persoonlijke gegevens in. Vervolgens is het zaak dat je de gegevens van de factuur invoert, waaronder het factuurbedrag, het factuurnummer en de factuurdatum. Ook dien je de betreffende factuur bij te voegen.

Klanten van Rabobank kunnen een onbeperkt aantal facturen per keer indienen. Ben je klant van een andere bank? Dan kan je maximaal twee facturen tegelijkertijd indienen.

Om te kunnen beoordelen of je de lening kan terugbetalen, heeft Rabobank inzicht nodig in de transactiedata op je zakelijke bankrekening(en). Je kan dit doen door je bankrekening(en) te koppelen via de app van je bank.

Nadat je alles hebt aangeleverd, ontvang je per e-mail een indicatief aanbod van Rabobank. Je ziet wat je moet betalen aan rente en hoeveel geld Rabobank aan jou zou uitbetalen. Rabobank doet ondertussen nog een paar aanvullende controles, waaronder een BKR-toets.

Als alle controles zijn gedaan, ontvang je een definitief aanbod. Je kan de overeenkomst digitaal ondertekenen. De lening is dan definitief en je bent hieraan gebonden. Rabobank maakt het bedrag vervolgens binnen 24 uur over naar je zakelijke bankrekening.

Factuur Financiering aflossen

De lening heeft een looptijd die gelijk is aan de betalingstermijn op de factuur die je hebt ingediend. Je moet het bedrag terugbetalen voordat de looptijd is verstreken. Aflossen gebeurt op twee manieren, afhankelijk van de bank waarbij je klant bent:

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen Factuur Financiering en factoring?

Bij factoring neemt een factoringbedrijf jouw debiteurenbeheer over. Het factoringbedrijf betaalt het factuurbedrag direct aan jou, waarvoor jij een vast bedrag of een percentage van het bedrag betaalt. De klant betaalt de factuur bovendien niet aan jou, maar aan het factoringbedrijf. Bij Factuur Financiering werkt dit anders. Rabobank heeft geen contact met jouw debiteuren. In plaats daarvan betalen ze de factuur aan jou uit en betaal jij deze terug met rente zodra de debiteur aan jou heeft betaald. Factuur Financiering is dus in principe een lening voor facturen.

Hoeveel facturen kan ik tegelijkertijd indienen?

Klanten van Rabobank kunnen een onbeperkt aantal facturen per keer aanbieden. Als je klant bent van een andere bank, kan je maximaal twee facturen per keer tegelijkertijd indienen. Het totaalbedrag van de openstaande facturen mag voor alle klanten maximaal € 100.000 zijn.

Hoeveel kost Factuur Financiering?

Voor Factuur Financiering betaal je een percentage van het factuurbedrag. Dit bedrag wordt afgetrokken van het bedrag dat Rabobank aan je uitbetaalt. De hoogte van de rente is afhankelijk van de looptijd van de financiering. Bij een looptijd van 30 dagen betaal je 1,2% rente. Bij een looptijd van 60 dagen is de rente 2,3% en bij een looptijd van 90 dagen 3,5%. De exacte hoogte van het rentebedrag is afhankelijk van de hoogte van het bedrag dat op de factuur staat. Hoe hoger dit bedrag, hoe meer rente je betaalt. Op de website van Rabobank staat een calculator waarmee je snel kan uitrekenen hoeveel je moet betalen voor een specifieke factuur.

Hoe los je de lening af?

Je moet de lening aflossen binnen de looptijd (de betalingstermijn) die voor jouw factuur geldt. Ben je klant van Rabobank? Zodra de klant heeft betaald, kan je de lening dan aflossen door via online internetbankieren naar ‘extra aflossen’ te gaan. Daar kan je het openstaande bedrag dan betalen. Ben je geen klant van Rabobank? Dan schrijft Rabobank het openstaande bedrag automatisch af van je zakelijke rekening. Dit doet de bank op de laatste werkdag van de maand waarin de looptijd van de lening eindigt.