Bedrijfsnaam bedenken

bedrijfsnaam bedenken
  • Auteur:

    Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

  • Laatst bijgewerkt: 24 april 2024
  • Leestijd: 10 minuten

Wie een onderneming wil beginnen, heeft vaak een goed idee voor ogen. Een goed idee alleen is echter niet genoeg. Je hebt ook een perfecte bedrijfsnaam nodig. Een bedrijfsnaam verzinnen is helaas niet zo eenvoudig. De naam moet niet alleen bij het bedrijf passen, maar ook origineel zijn. Hoe verzin je een goede bedrijfsnaam en wat is wel of niet toegestaan?

Originele bedrijfsnaam bedenken: wat mag wel of niet?

Iedere ondernemer moet zich met een bedrijfsnaam inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Ondernemers hebben in principe de vrijheid om hun bedrijf te noemen zoals ze willen. De KvK heeft wel een aantal regels opgesteld waaraan iedere handelsnaam moet voldoen. Deze regels zijn vastgesteld in de Handelsnaamwet. Zo worden problemen en verwarring voorkomen.

Geen bestaande merknamen en bedrijfsnamen

Je mag geen bedrijfsnaam hebben die een bestaande handelsnaam bevat. Je mag ook geen naam kiezen die daar sterk op lijkt. Voor klanten en leveranciers kan dit namelijk erg verwarrend zijn, vooral als beide ondernemingen in dezelfde regio of branche actief zijn. Je concurrent zou je dan zelfs kunnen aanklagen. Een goede bedrijfsnaam heeft dus voldoende onderscheidend vermogen.

Geen misleiding

Je bedrijfsnaam mag geen verkeerde indruk geven, omdat dit als misleiding wordt gezien. Je mag als eenmanszaak bijvoorbeeld geen handelsnaam met ‘& partners’ gebruiken. Je mag ook niet zomaar de woorden ‘stichting’ en ‘fonds’ gebruiken als je geen fonds of stichting bent. Ook de termen ‘Koninklijk’ en ‘Royal’ zijn beschermd. Je mag deze alleen gebruiken als je bedrijf het predicaat Koninklijk heeft.

Geen beschermde beroepen en andere beroepen

Bepaalde beroepen zijn wettelijk beschermd. Je mag deze beroepen dan alleen in je bedrijfsnaam verwerken als je gecertificeerd bent, zoals accountants, advocaten, architecten, notarissen, gerechtsdeurwaarders. Het woord bank is ook beschermd en mag niet zomaar worden gebruikt. Voor sommige beroepen moet je in het wettelijk register van de beroepsgroep staan ingeschreven. Denk aan de beroepen arts, verpleegkundige en apotheker in het Register Individuele Gezondheidszorg (BIG).

Om misleiding nog verder tegen te gaan, is het bovendien niet toegestaan in je naam een beroep te verwerken dat je niet uitoefent.

Geen persoonsnamen van anderen

Je mag niet de voor- en achternaam van een ander gebruiken. Ook niet als die persoon daar toestemming voor geeft. De enige uitzondering hierop is wanneer je een bedrijf overneemt dat vernoemd is naar een ander. Je hoeft de bedrijfsnaam dan niet te veranderen.

Leestekens en speciale tekens

bedrijfsnaam bedenken brainstorm

Een bedrijfsnaam mag leestekens of speciale tekens bevatten, zoals . , – + en &. Veel ondernemingen met twee eigenaren kiezen bijvoorbeeld voor een naam als Janssen & Hendriks. Wil je een creatieve bedrijfsnaam? Dan kan je ook speciale tekens als ^ * ~ of {} gebruiken.

Hou er rekening mee dat een bedrijfsnaam goed leesbaar moet zijn. Je wil dat anderen je naam kunnen begrijpen, uitspreken én onthouden. Niet alle leestekens zijn uitspreekbaar. Je verzonnen bedrijfsnaam lijkt dan misschien wel leuk, maar kan ook voor belemmeringen zorgen.

De KvK meldt bovendien dat de Handelsnaamwet de toevoeging van speciale tekens niet beschermt. Dit deel van de bedrijfsnaam kan dan dus gewoon door concurrenten worden gebruikt. Je bent hier niet tegen beschermd. Om dit te voorkomen, kan je wel proberen om het merkenrecht te krijgen.

5 tips voor het bedenken van een bedrijfsnaam

Een pakkende bedrijfsnaam bedenken is niet eenvoudig. Om je op weg te helpen, hebben we 5 tips opgesteld om een sterke bedrijfsnaam te bedenken. Zo wordt een goede bedrijfsnaam bedenken een stuk eenvoudiger.

Begin met een brainstormsessie

Een brainstormsessie, alleen of samen met anderen, kan tot de beste ideeën leiden. Bespreek met vrienden, familie of collega’s wat je wil gaan doen en laat iedereen met ideeën komen. De ideeën hoeven niet meteen perfect te zijn. Sla ideeën dan ook niet te snel af. Laat je gedachten de vrije loop en noteer alles wat in je op komt. Wie weet komt daar een fantastische naam uit voort.

Speel in op je doelgroep en aanbod

Het is uiteraard essentieel dat de bedrijfsnaam bij het bedrijf past. Daarom is het belangrijk om duidelijk te hebben wie je doelgroep is, wat je gaat aanbieden, wat jouw uniek maakt en voor welke uitstraling je wil gaan. Vervolgens is het zaak hierop in te spelen.

Bestaat je doelgroep uit oudere mensen? Dan gaat de voorkeur al snel uit naar een meer traditionele uitstraling. Vormen jongvolwassenen je doelgroep? Dan kan je ervoor kiezen met een trend mee te gaan. Hou er ook rekening mee dat bijvoorbeeld een humoristische naam niet gepast is voor iedere doelgroep. Voor een advocatenkantoor kan je beter voor een serieuzere naam gaan, terwijl humor voor een speelgoedwinkel juist erg goed kan werken.

Hou de naam kort en simpel

Het is belangrijk dat mensen je bedrijfsnaam goed kunnen onthouden. De naam voor je bedrijf moet dan ook niet te lang of ingewikkeld zijn. Als de naam uit meerdere woorden bestaat of moeilijk uit te spreken is, zullen klanten je namelijk al snel vergeten en dat wil je natuurlijk niet. Probeer daarom te gaan voor een naam die zowel kort en simpel als onderscheidend is.

Kijk naar andere talen en woordspelingen

Mensen onthouden een originele naam beter dan een saaie, voorspelbare naam. Een originele naam bedenken is alleen niet eenvoudig, vooral als er al veel ondernemers in jouw branche actief zijn of als door de uitstraling en doelgroep veel mogelijkheden worden uitgesloten.

Het kan helpen om te kijken naar andere talen. Een veelvoorkomend Nederlands woord gebruiken kan saai overkomen, maar zodra je dit woord bijvoorbeeld in een andere taal gebruikt, lijkt de naam opeens een stuk unieker.

Je zou de letters van een relevant woord ook door elkaar kunnen husselen. Dit kan leuke resultaten opleveren. Woordspelingen kunnen het ook goed doen. Zet bijvoorbeeld twee uitersten tegenover elkaar of koppel (delen van) twee groepen woorden aan elkaar. Je kan hier alle kanten mee op.

Controleer de beschikbaarheid van de naam

Denk je een geweldige bedrijfsnaam te hebben bedacht? Dan is het goed om te controleren of deze bedrijfsnaam nog als domeinnaam beschikbaar is. Een bijbehorende domeinnaam is namelijk belangrijk als je een eigen website wil maken en ondernemen zonder website kan tegenwoordig bijna niet meer.

Controleer bovendien of de naam nog beschikbaar is op sociale media. Als de naam al wordt gebruikt, kan dit voor belemmeringen zorgen. Afhankelijk van de activiteit kan het ook voor verkeerde associaties zorgen als iemand anders onder jouw naam actief is.

Via de KvK Naamchecker tool kan je controleren of de door jou bedachte handelsnaam nog beschikbaar is of niet

Bedrijfsnaam generator

Kom je er niet uit? Dan kan het helpen om een bedrijfsnaam generator te gebruiken. Hierbij voer je een paar relevante woorden in voor jouw bedrijf, waarna de generator een aantal namen voor je bedenkt die daarbij passen. Er kunnen erg leuke bedrijfsnamen uitkomen, maar ook bedrijfsnamen die al bestaan. In dat geval kan de generator in ieder geval wel voor inspiratie zorgen. Probeer het een keertje!

Geven de bedrijfsnamen voorbeelden je geen inspiratie? Dan kan het ook lonen om dit uit te besteden. Een bedrijfsnaam laten bedenken door een expert of bureau kan voor jou een hoop tijd schelen en kan hele goede resultaten opleveren.

kvk bedrijfsnaam checken

Eigen naam als bedrijfsnaam

Vooral veel zelfstandig ondernemers doen het: je eigen naam gebruiken als bedrijfsnaam of een bedrijfsnaam bedenken met de eigen naam. Dit kan voor bepaalde beroepen erg handig zijn, bijvoorbeeld voor journalisten en content creators. Dit komt doordat hun eerdere werk (en dus portfolio) vaak al gevonden kan worden door hun eigen naam online op te zoeken. De eigen naam gebruiken zorgt daarnaast voor vertrouwen, omdat klanten hierdoor meteen weten wie achter het bedrijf zit.

Je eigen naam gebruiken kan ook nadelen hebben, bijvoorbeeld als je de onderneming wil verkopen. De kans dat iemand een onderneming op andermans naam wil kopen is vrij klein en zou je zelf wel willen dat iemand in jouw naam aan het werk gaat? Je kan ook tegen problemen aanlopen als je op den duur in het buitenland actief wordt. Jouw naam betekent daar wellicht heel wat anders dan hier.

Denk er dus goed over na of je eigen naam gebruiken wel handig is voor de onderneming die jij gaat oprichten. Het is overigens altijd mogelijk om je bedrijfsnaam te wijzigen, maar dit is niet altijd handig of even eenvoudig om te doen.

Bedrijfsnaam checken KvK

Heb je een goede naam bedacht? Als je dit nog niet hebt gedaan, is het dan zaak dat je controleert of de naam niet al in gebruik is. Dat kan je doen met behulp van de KVK Naamchecker tool. Daarin voer je je bedrijfsnaam is, waarna de KvK weergeeft of de naam al wordt gebruikt.

Is de naam beschikbaar? Gefeliciteerd! Dan ben je zo goed als klaar om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Veelgestelde vragen

Mag een bedrijfsnaam leestekens bevatten?

Ja, dat mag. Richt je samen met iemand een onderneming op? Dan ben je bijvoorbeeld vrij om [achternaam] + [achternaam] als handelsnaam te nemen. Andere veelvoorkomende leestekens zijn . , – en &. Het is wel van belang dat de bedrijfsnaam goed leesbaar en uitspreekbaar is. Speciale tekens als ^ * en ~ rollen bijvoorbeeld niet over de tong. De KvK geeft bovendien aan dat deze tekens niet worden beschermd door de Handelsnaamwet. Hou daar rekening mee.

Wat is merkrecht?

Merkenrecht is een recht waarmee je jouw merk beschermt. Dit recht zorgt ervoor dat andere ondernemers je merk niet mogen gebruiken, namaken of misbruiken. Jouw merk wordt dan namelijk gezien als intellectueel eigendomsrecht (IE-recht). Het kan gaan om je bedrijfsnaam, je logo of om een bepaalde klank of tune. Als je voldoet aan alle voorwaarden en eisen kan je het merkenrecht aanvragen via het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BIOP).

Hoe kan ik mijn bedrijfsnaam veranderen?

Je kan je bedrijfsnaam veranderen of een bedrijfsnaam aan je onderneming toevoegen via het wijzigingsformulier van de KvK. Zodra de wijziging is doorgevoerd, geeft de KvK deze in de meeste gevallen door aan de Belastingdienst. Dat hoef je dus niet zelf te doen.

Wat is de Handelsnaamwet?

In de Handelsnaamwet staan alle regels waaraan je bedrijfsnaam moet voldoen. De wet biedt ook bescherming, zelfs als je nog niet in het Handelsregister staat ingeschreven. Als jij de bedrijfsnaam voor als eerste gebruikt, mag een ander deze naam niet zomaar na jou gebruiken.