Faillissementsgolf dreigt voor ondernemers met coronaschuld

  • Auteur:

    Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een hbo bachelor in de Nederlandse taal.

  • Laatst bijgewerkt: 17 juni 2024
  • Leestijd: 2 minuten
Aantal faillissementen neemt toe

Er zal een grote stijging komen in het aantal faillissementen onder bedrijven, verwacht kredietverzekeraar Atradius. De verzekeraar rekent erop dat er in 2023 maar liefst 52 procent meer bedrijven failliet gaan dan in 2022. Veel ondernemers zitten al langer in de financiële knel, voornamelijk door de hoge energierekeningen, hoge rentepercentages en een eventuele coronaschuld die nog afbetaald moet worden. 

Met de toename van het aantal faillissementen lijkt de balans weer te verschuiven naar het aantal van voor de coronapandemie. In 2021 betrof het aantal een historische laagte, de 1818 bedrijven die failliet gingen markeerden het laagste faillissementscijfer in dertig jaar tijd. In het jaar daarop groeide dat aantal naar 2144. Voor 2023 wordt een stijging van 52 procent verwacht, waarmee het aantal bedrijven dat dit jaar kopje onder gaat uitkomt op 3259. In 2024 stijgt het percentage minder hard, met 39 procent zullen er dan 4530 bedrijven op de fles gaan. 

Coronaschuld gaat vaak om tienduizenden euro’s

Sinds 2022 is er een stijging te zien, deze was voornamelijk te wijten aan het aflopen van coronasteun terwijl kosten voor energie, personeel en grondstoffen stegen. Het hogere faillissementspercentage in 2023 schrijft de kredietverzekeraar dan ook deels toe aan dat bedrijven hun coronaschuld nu moeten afbetalen. Vaak gaat dat om tienduizenden euro’s. Voor de schuld werd tijdens de pandemie nog uitstel van betaling gegeven door de Belastingdienst, dat is inmiddels gewijzigd. Sinds september van dit jaar is de fiscus bezig met het invorderen van schulden. 

‘Zombiebedrijven’

De bedrijven die zullen omvallen zijn ‘zombiebedrijven’, zo stelt Atradius. Bedrijven die het de afgelopen jaren enkel hebben overleefd vanwege overheidssteun. Bedrijfseconoom bij de kredietverzekeraar Theo Smid vindt dat de situatie terugkeert naar normaal: “We moeten de stijging wel in perspectief plaatsen. Het aantal faillissementen komt van een historisch laag niveau.” 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *