Kleine bedrijven ondervinden financiële obstakels bij vergaren groene subsidies

  • Auteur:

    Mabelle Abraham (MSc) houdt trends en ontwikkelingen op de financiële markt in de gaten om zo nieuwe kansen te identificeren en hier strategisch op in te spelen. Met haar ruime expertise en specialistische vaardigheden analyseert en beoordeelt ze al 3 jaar lang financiële producten. Daarnaast heeft zij haar Master behaald in Communication Science aan de Universiteit Twente.

  • Laatst bijgewerkt: 23 juni 2023
  • Leestijd: 2 minuten
header

Een gebrek aan financiële middelen vormt een struikelblok voor kleine bedrijven om optimaal te profiteren van duurzaamheidssubsidies. De complexiteit van de regelingen en het gebrek aan financiële voordelen weerhouden veel kleine ondernemers ervan te investeren in zonnepanelen, elektrische auto’s en de isolatie van hun bedrijfspanden. In tegenstelling tot kleinere bedrijven maken grotere ondernemingen wel gebruik van deze subsidieregelingen. In totaal is er bijna 10 miljard euro beschikbaar.

Uit een onderzoek genaamd de Kleinbedrijf Index, uitgevoerd door de Hogeschool Utrecht en microfinancier Qredits onder 1.100 kleine ondernemers, blijkt dat 60% van de ondernemers met maximaal 5 medewerkers graag wil investeren in energiebesparing. Echter, twee derde van deze ondernemers wordt weerhouden door een gebrek aan financiële middelen.

Voorfinanciering als struikelblok

Lex van Teeffelen, lector aan de Hogeschool Utrecht, legt uit dat ondernemers het subsidiegeld pas ontvangen nadat ze de investering hebben gedaan. “Ze moeten de investering dus voorfinancieren, wat lang niet voor iedereen haalbaar is”, aldus Van Teeffelen. “Vooral in de huidige situatie niet”, voegt een woordvoerder van MKB-Nederland toe, verwijzend naar de stijgende kosten van bedrijven als gevolg van hogere lonen, rentes en energieprijzen.

Oplossingen voor duurzaamheid bij het MKB

Het is overduidelijk dat financiële beperkingen kleine bedrijven ervan weerhouden optimaal gebruik te maken van groene subsidies. Om de duurzaamheidsinspanningen van kleine bedrijven te stimuleren, dienen er mogelijkheden te worden gecreëerd om de financiële lasten te verlichten en de toegang tot subsidies te vereenvoudigen. Op die manier kunnen ook kleine bedrijven een bijdrage leveren aan een groenere toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *