Quick ratio formule

  • Auteur:

    Als mede-eigenaar van Onderneming.nl weet Gabriel Baysoy alles te vertellen over het starten van een bedrijf en alles wat daarbij komt kijken. Gabriel is op jonge leeftijd begonnen met zijn eerste onderneming. Door zijn achtergrond en persoonlijke ervaringen voelt hij zich sterk verbonden met de financiële markt. In het verleden heeft hij verschillende succesvolle bedrijven opgezet en deelt hij deze kennis graag met de bezoekers van Onderneming.nl. In 2021 heeft Gabriel Theconcept.bar opgericht met als missie: het creëren van succesvolle concepten om het leven van mensen positief te beïnvloeden.

  • Laatst bijgewerkt: 15 november 2022
  • Leestijd: 3 minuten
quick ratio

De quick ratio formule wordt gebruikt om te kijken in hoeverre een onderneming op korte termijn liquide is. Zo wordt er met de quick ratio formule antwoord gegeven op de vraag: Is er voldoende vlottende activa om de kortlopende schulden te kunnen betalen? 

De quick ratio formule is als volgt:

Quick ratio = (Vlottende activa – Voorraden + Liquide middelen) / Kortlopende schulden

Allereerst is het goed om te weten dat de voorraden van de vlottende activa wordt afgetrokken. Dit komt omdat voorraden moeilijk op korte termijn kunnen worden verkocht.  Wel worden de huidige liquide middelen meegenomen in de formule. Denk bijvoorbeeld aan geld in kas.

Vlottende activa:  Debiteuren, belasting, kortlopende vorderingen en andere zaken die op korte termijn verkocht kunnen worden.

Kortlopende schulden: 
Crediteuren, belastingschulden en andere zaken die op korte termijn betaalt moeten worden.

Veel boekhoudprogramma’s bieden een mogelijkheid om de quick ratio te bereken. Hierdoor hoef dit niet zelf gedaan te worden. Visma is een boekhoudprogramma dat je hierbij kan helpen.

Eenvoudig de quick ratio berekenen?

Op zoek naar de mogelijkheden om eenvoudig de quick ratio te berekenen en om efficiënter te werken door middel van een boekhoudprogramma? Vergelijk alle boekhoudpakketten en maak de beste keuze.

Vergelijk zelf
illustratie boekhouding

Bij de quick ratio moet er ook worden gedacht of de debiteuren (vlottende activa) hun schulden ook op tijd zal betalen om de kortlopende schulden te voldoen. Betaalt een klant altijd binnen de termijn? Kan er verwacht worden dat er een debiteur een betaling zal doen op korte termijn? Niet alleen kan het voor een ondernemer vervelend zijn dat een debiteur niet snel een betaling zal voldoen, het kan er ook voor zorgen dat bepaalde kortlopende schulden (salaris, inkoop) niet kan worden voldaan. 

Wat zegt de uitkomst van een quick ratio?

Zoals hierboven al staat beschreven, geeft de quick ratio aan in hoeverre een onderneming liquide is. Wanneer de uitkomst van de formule boven de 1 is, kan worden aangenomen dat een ondernemer veilig is. Hoe hoger de score van de quick ratio is, hoe makkelijker een ondernemer zijn schulden kan terugbetalen en hoe meer liquide die is. Het bedrijf heeft simpelweg meer bezittingen, dan er betaalt dienen te worden. 

Wanneer de uitkomst van de quick ratio onder de 1 is, moet een ondernemer zich zorgen maken. Zo kunnen niet direct alle kortlopende schulden afbetaald worden en kan een ondernemer in financiële problemen komen.

Hoe kan de quick ratio verbeterd worden?

Als ondernemer is het mogelijk om de quick ratio te verbeteren door de kortlopende schulden af te betalen of de vlottende activa te verhogen. Hierbij is het dus essentieel dat de klanten op tijd hun geld overmaken, zodat de kortlopende schulden afbetaald kunnen worden. Het aangeven van betalingstermijnen aan klanten is hierbij belangrijk. Ook kan de vlottende activa verhoogd worden door minder te investeren of meer geld op te halen bij aandeelhouders. 

Daarnaast is het ook mogelijk om kortlopende schulden om te zetten in langlopende schulden. Hierdoor hoeft de ondernemer niet binnen een korte tijd een betaling te voldoen en is de kans op financiële problemen kleiner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *