De quick ratio formule wordt gebruikt om te kijken in hoeverre een onderneming op korte termijn liquide is. Zo wordt er met de quick ratio formule antwoord gegeven op de vraag: Is er voldoende vlottende activa om de kortlopende schulden te kunnen betalen?
De quick ratio formule is als volgt:
Quick ratio = (Vlottende activa – Voorraden + Liquide middelen) / Kortlopende schulden
Allereerst is het goed om te weten dat de voorraden van de vlottende activa wordt afgetrokken. Dit komt omdat voorraden moeilijk op korte termijn kunnen worden verkocht. Wel worden de huidige liquide middelen meegenomen in de formule. Denk bijvoorbeeld aan geld in kas.
Vlottende activa: Debiteuren, belasting, kortlopende vorderingen en andere zaken die op korte termijn verkocht kunnen worden.
Kortlopende schulden: Crediteuren, belastingschulden en andere zaken die op korte termijn betaalt moeten worden.
Veel boekhoudprogramma’s bieden een mogelijkheid om de quick ratio te bereken. Hierdoor hoef dit niet zelf gedaan te worden. Visma is een boekhoudprogramma dat je hierbij kan helpen.
Op zoek naar de mogelijkheden om eenvoudig de quick ratio te berekenen en om efficiënter te werken door middel van een boekhoudprogramma? Vergelijk alle boekhoudpakketten en maak de beste keuze.
Vergelijk zelfBij de quick ratio moet er ook worden gedacht of de debiteuren (vlottende activa) hun schulden ook op tijd zal betalen om de kortlopende schulden te voldoen. Betaalt een klant altijd binnen de termijn? Kan er verwacht worden dat er een debiteur een betaling zal doen op korte termijn? Niet alleen kan het voor een ondernemer vervelend zijn dat een debiteur niet snel een betaling zal voldoen, het kan er ook voor zorgen dat bepaalde kortlopende schulden (salaris, inkoop) niet kan worden voldaan.
Zoals hierboven al staat beschreven, geeft de quick ratio aan in hoeverre een onderneming liquide is. Wanneer de uitkomst van de formule boven de 1 is, kan worden aangenomen dat een ondernemer veilig is. Hoe hoger de score van de quick ratio is, hoe makkelijker een ondernemer zijn schulden kan terugbetalen en hoe meer liquide die is. Het bedrijf heeft simpelweg meer bezittingen, dan er betaalt dienen te worden.
Wanneer de uitkomst van de quick ratio onder de 1 is, moet een ondernemer zich zorgen maken. Zo kunnen niet direct alle kortlopende schulden afbetaald worden en kan een ondernemer in financiële problemen komen.
Als ondernemer is het mogelijk om de quick ratio te verbeteren door de kortlopende schulden af te betalen of de vlottende activa te verhogen. Hierbij is het dus essentieel dat de klanten op tijd hun geld overmaken, zodat de kortlopende schulden afbetaald kunnen worden. Het aangeven van betalingstermijnen aan klanten is hierbij belangrijk. Ook kan de vlottende activa verhoogd worden door minder te investeren of meer geld op te halen bij aandeelhouders.
Daarnaast is het ook mogelijk om kortlopende schulden om te zetten in langlopende schulden. Hierdoor hoeft de ondernemer niet binnen een korte tijd een betaling te voldoen en is de kans op financiële problemen kleiner.