Zzp’ers en klein mkb steeds positiever

  • Auteur:

    Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een hbo bachelor in de Nederlandse taal.

  • Laatst bijgewerkt: 14 november 2023
  • Leestijd: 2 minuten
Klant rekent af in winkel

Het gaat over het algemeen steeds beter met zzp’ers en ondernemers in het mkb, dat blijkt uit het enquêteonderzoek ‘Ondernemen in 2023’ van de Kamer van Koophandel (KVK). Gevraagd naar hoe het bedrijf ervoor staat, geeft de gemiddelde ondernemer een 7,5 als rapportcijfer. Vorig jaar werd de vraag met gemiddeld een 7,2 beantwoord. Ondernemers in de zakelijke dienstverlening en detailhandel zijn vooral positiever. 

Het gemiddelde antwoord is ook een stuk positiever ten opzichte van het coronajaar 2020, toen was het gemiddelde een 6,8. Sinds 2020 is daarnaast het aantal ondernemers dat hun bedrijfssituatie een onvoldoende geeft bijna gehalveerd. In 2020 bedroeg dat nog ruim 20%, inmiddels is de groep afgenomen naar 11%. Dat betekent dat het dus nog steeds voor één op de tien ondernemers niet goed gaat, dit speelt vooral in de horeca. Een kwart van de horeca-ondernemers geeft hun situatie een onvoldoende, het gemiddelde rapportcijfer is daar dan ook lager en komt uit op een 6,9. 

Welbevinden van ondernemers

Afgezien van het bedrijf, werd ook gevraagd naar het eigen welbevinden van ondernemers. Dat wordt beoordeeld met een 7,7, een lichte stijging ten opzichte van de 7,5 die men vorig jaar gemiddeld gaf. De sterkste stijging is te zien bij ondernemers in de zakelijke dienstverlening (van 7,5 naar 7,9) en in sport, cultuur en recreatie (van 6,9 naar 7,5). Eén op de tien ondernemers geeft hun welbevinden een 5 of lager, onder horeca-ondernemers is dat zelfs twee op de tien. Spanning en stress zijn daarbij veelgehoorde klachten. 

Coronaschuld

Financieel gezien verwacht het merendeel van de ondernemers het komende half jaar geen moeilijkheden. Eén op de tien verwacht die wel, de stijgende kosten worden hiervoor als reden gegeven. Bovendien geeft 7% van de ondernemers aan betaalachterstanden of schulden te hebben, meestal is dat bij de Belastingdienst. In veel van de gevallen gaat het om terug te betalen coronasteun, uitgestelde belastingen, een lagere omzet en hogere energie- of brandstofprijzen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *