Debiteurennummer

debiteurennummer-wat-is-het
  • Auteur:

    Als mede-eigenaar van Onderneming.nl weet Gabriel Baysoy alles te vertellen over het starten van een bedrijf en alles wat daarbij komt kijken. Gabriel is op jonge leeftijd begonnen met zijn eerste onderneming. Door zijn achtergrond en persoonlijke ervaringen voelt hij zich sterk verbonden met de financiële markt. In het verleden heeft hij verschillende succesvolle bedrijven opgezet en deelt hij deze kennis graag met de bezoekers van Onderneming.nl. In 2021 heeft Gabriel Theconcept.bar opgericht met als missie: het creëren van succesvolle concepten om het leven van mensen positief te beïnvloeden.

  • Laatst bijgewerkt: 27 februari 2024
  • Leestijd: 3 minuten

Ondernemers versturen facturen naar klanten. Aan de klant kan dan een debiteurennummer worden toegewezen. Dit is een nummer die aan een klant wordt gegeven van wie nog geld ontvangen moet worden en die nog niet betaald heeft voor een dienst of product.

Wat is een debiteurennummer?

Wanneer een factuur verstuurd is, heeft een ondernemer altijd te maken met debiteuren. Een debiteur is namelijk iemand die de ondernemer geld schuldig is. Zo kan het zijn dat een dienst of product hebt geleverd is en dat hier een vergoeding tegenover staat. Een debiteurennummer zorgt ervoor dat er een duidelijk overzicht wordt gecreëerd in de boekhouding. Een klant (debiteur) krijgt een bepaald nummer (debiteurennummer) toegewezen. Hierdoor kan je snel opzoeken van welke klant nog geld ontvangen moet worden.

Zijn debiteurennummers verplicht? 

Debiteurennummers zijn niet verplicht. Voor de belastingaangifte ben je dus niet verplicht om dit bij te houden. Toch kunnen debiteurennummers helpen om overzicht te krijgen in de online boekhouding. Voor zzp’ers die maar weinig klanten hebben, is het wellicht niet nodig om te werken met debiteurennummers. Voor corporate bedrijven met ontelbaar veel klanten, is gebruikmaken van debiteurennummers noodzakelijk om een goed overzicht te houden.

Wanneer er gebruikgemaakt wordt van een online boekhoudprogramma, wordt er bij het maken van facturen vaak een selectievak geplaatst waar het debiteurennummer ingevoerd kan worden. Daarnaast is het met boekhoudprogramma’s eenvoudiger de boekhouding overzichtelijk op te stellen.

Top 3 boekhoudprogramma’s

Op zoek naar de mogelijkheden om efficiënter te werken door middel van een boekhoudprogramma? Vergelijk alle pakketten en maak de beste keuze. Hieronder staat een overzicht van de top 3 boekhoudprogramma’s 2024:

1
e boekhouden logo
2
Logo van moneymonk
€ 25,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info
3
Logo van Exact
€ 39,00 Prijs per maand
Bekijken Meer info

Veelgestelde vragen

Wanneer gebruik je een debiteurennummer?

Een debiteurennummer wordt gebruikt om overzichtelijk te krijgen welke klanten nog moeten betalen en welke al hebben betaald. Je wijst een debiteurennummer toe aan een klant die nog moet betalen, waardoor je dus altijd weet welke facturen nog openstaan.

Wat is het verschil tussen een debiteurennummer en een factuurnummer?

Een factuurnummer is een code die een bedrijf toewijst aan iedere factuur. De codes moeten opeenvolgend zijn. Als de eerste factuur het nummer 2024001 heeft, moet de volgende factuur het nummer 2024002 krijgen. Ondernemers zijn volgens de Belastingdienst verplicht om een factuurnummer aan hun facturen toe te wijzen. Een debiteurennummer daarentegen is niet verplicht en is alleen bedoeld voor de ondernemer zelf om inzichtelijk te krijgen wie nog moet betalen en welke facturen nog openstaan.

Hoe stel je een factuur op?

Een factuur moet aan verschillende eisen voldoen. Op Onderneming.nl staat een gratis voorbeeld factuur die aan alle eisen voldoet. Je kan deze factuur als voorbeeld gebruiken om een eigen factuur op te stellen volgens de regels van de Belastingdienst.